Wereldkampioen in voedselveiligheid

Je moet aan vele eisen voldoen om de titel ‘Wereldkampioen in voedselveiligheid’ te verdienen.

Een reden dat het ons is gelukt, is dat alleen al op de afdeling Kwaliteitscontrole van Danish Crown 45 werknemers zich elke dag uitsluitend bezighouden met de veiligheid van onze producten. Daarnaast werken er nog eens 50 werknemers verspreid over onze productiefaciliteiten.

Tulip levert producten aan bijna 120 landen over de hele wereld. Daarom moeten we ervoor zorgen dat onze producten en productieprocessen aan alle wettelijke voorschriften voldoen. Vanwege de eisen die in andere landen gelden, worden onze productiefaciliteiten aanzienlijk vaker door de bevoegde instanties geïnspecteerd dan andere voedselproducenten.

Voor Tulip is het essentieel dat overal waar onze producten verkocht worden, de consument zonder zorgen kan genieten: die moet erop kunnen vertrouwen dat de producten veilig zijn en dat wij alles in het werk stellen om aan de meest actuele voedselveiligheidsnormen te voldoen.

Wij kopen onze grondstoffen alleen in bij de beste leveranciers. En we gebruiken technieken om ervoor te zorgen dat zowel de grondstoffen als het eindproduct voldoen aan onze strenge kwaliteitseisen.

Buiten de regelmatige controles door de inspectie waakt Tulip dagelijks zelf over alle fasen van het productieproces: van de toelevering van grondstoffen tot het eindproduct, het verpakken en het transport naar bedrijven over de hele wereld.

Zo kunnen we garanderen dat onze kwaliteits- en hygiënenormen op alle productiefaciliteiten en alle afzetmarkten even nauwkeurig worden toegepast. Dat heeft onder meer betrekking op de inrichting en  processen in fabrieksgebouwen, de kleding van onze werknemers, en de dagelijkse schoonmaakactiviteiten. 

Onze klanten kunnen er dus op vertrouwen dat de veiligheid van onze producten altijd aan de hoogste normen voldoet. En daarom durven wij onszelf Wereldkampioen te noemen.

Tips voor het omgaan met rauwe vleesproducten in de keuken

Levensmiddelen zijn doorgaans niet steriel; ze bevatten gewenste micro-organismen zoals melkzuurbacteriën en schimmelculturen, maar ook niet-gewenste bacteriën. Vooral dierlijke, maar ook plantaardige producten kunnen van nature besmet zijn met bacteriën die bederf of zelfs ziekte veroorzaken.

Daarom is hygiënisch werken in de keuken van het hoogste belang, vooral bij het hanteren van rauwe vleesproducten zoals bacon.

Hier volgen een paar eenvoudige aanwijzingen voor het hanteren van rauwe vleesproducten:

- Licht bederfelijke levensmiddelen, zoals rauw vlees of vleesproducten, dienen altijd gekoeld te worden vervoerd en bewaard. In de regel is het in de koelkast het koudst op de glasplaat boven de groenteladen; daarom is dat de juiste plek om vlees en vleesproducten te bewaren.

- Was snijplanken, messen en ander keukengerei goed af met heet water en afwasmiddel na elk contact met rauw vlees.

- Gebruik apart gerei voor rauwe vleesproducten en eetklare levensmiddelen zoals salade of al gare etenswaren.

- Reinig alle keukengerei ook tussen de bereidingsstappen door.

- Gebruik snijplanken of onderleggers met een glad oppervlak voor de bereiding van vlees. Reinig deze zodra u klaar bent, indien mogelijk in de vaatwasser of in heet water met afwasmiddel en, indien nodig, een afwasborstel. Gladde snijplanken van glas of plastic zijn over het algemeen beter geschikt; houten planken kunnen namelijk vleessappen opnemen via fijne scheurtjes in de structuur, en kunnen bovendien meestal niet in de vaatwasser worden gereinigd.

- Maak ook het gebruikte aanrecht- en tafeloppervlak grondig schoon, zowel tijdens als na het werken; bacteriën kunnen daar namelijk meerdere dagen overleven.

- Serveer nooit eetklare voedingswaren, zoals salade of al gare producten, in hetzelfde servies waarop eerder rauw vlees heeft gelegen.

- Verhit rauw vlees altijd grondig voordat u het opdient. Bij grotere stukken vlees kan het gebruik van een vleesthermometer nuttig zijn; de kerntemperatuur dient minstens 70 °C te zijn.

- Vervang of was keukenhanddoeken, vaatdoekjes en sponsjes om de paar dagen. Was handdoeken en vaatdoekjes indien mogelijk op 60 °C. Laat afwasborstels goed drogen en vervang deze eveneens regelmatig.

Neem gerust contact op voor verdere vragen of tips.