Slow Cooked – mals en sappig

Slow Cooking oftewel ‘langzaam koken’ lijkt wellicht een vreemd begrip in deze tijd, waarin velen zich van afspraak naar afspraak haasten: tenslotte moet alles tegenwoordig supersnel gaan, en zelfs in de keuken maken we daarvoor geen uitzondering. Koken moet snel gaan, het resultaat moet lekker zijn maar ook goed vullen; we nemen dan al snel onze toevlucht tot fastfood. Maar dat kan nu verleden tijd zijn! Slow Cooking verandert onze keuken in een kleine oase van rust.

Om langzaam, dus ‘slow’ te koken, hebt u eigenlijk geen bijzondere uitrusting nodig. Over het algemeen geldt wel: hoe zwaarder de bodem van de pan, hoe gelijkmatiger de warmte wordt verdeeld en hoe zachter vlees, vis en groenten worden gegaard.

Dichtschroeien in de pan is bij deze methode niet aan de orde. Over het algemeen geldt: heel langzaam bereiden zorgt voor gelijkmatiger gegaarde vleesdelicatessen en groenten uit de oven. De ideale bereidingstemperatuur ligt daarbij tussen de 60 en 120 graden Celsius; bij deze temperaturen blijven vlees, vis en groenten super sappig.

Daarbij worden marinades gebruikt die de bindweefselstructuren van het vlees verzwakken: door het zout en de azijn in de marinade barsten de celwanden open. Daardoor wordt het vlees mals en sappig, en krijgt het de boterzachte structuur die kenmerkend is voor Slow Cooking.

Tulip Slow Cooked producten

Slow Cooked

It's all about taste